6 Kasım 2012 Salı

Normal mi Sezeryan mı? Epidural mi Spinal mi?



     Bu aralar en sık duyduğum sorular bunlar. Ah tıp okuyaydım da size beş beş yanıt vereydim. İnsanlar 10 kez doğurmuş gibi bir afra bir tafra nasıl doğum yapacaksın diye soruyorlar. Ama bir görseniz bir ahkam kesiyorlar zannedersiniz ki her türlü doğumu yapmışlardır.
 
     Her iki doğumu yapanlar normal doğum korkusunu aşılamak dışında işe yaramıyorlar. Ay şekerim ben normal çatır çatır doğurdum ama sezeryan da bir rahattım anlatamammmmmm. Neyi anlatamaaaan? diyesim geliyor. Yani yaradılış gereği herşeyin normal olması kanaatindeyim. Acı çekilecek tabi biraz mazoşist olmakta yarar var anne olucaksınız boru değil! Normal doğumla tüm hormanlar çalışarak bebeğin dünyaya geldiğini kabul edip hareketlenip süt olayları başlıyor. Sezeryanda ise cerrahi müdahale sonrası biraz geç gelişiyor olaylar ve tabi vücudu kesilen bir anne var ortada :( Yani gönül normal ve sağlıklı olanı ister tabiki. Ama gebelik yaşayanlar bilir ki bu durum 40 hafta süren  gebeliğin son 2-3 haftasında annenin çatısı, bebeğin pozisyonu ve bebeğin yaşadığı kesenin çeperiyle alakalıdır. Yani 37-40 haftalar gelmeden konuşmak zor. Hayırlısı diyelim.
 
     Epidural dedikleri olayı katater takarak yaptıklarında hakikaten ağrısız doğum oluyor deniliyor ama kaburganızdaki iki disk arasına iğne yapılıyor olması insanı huylandırıyor. Yani eğilerek sırtınızdan iğne vurulacaksınız? Normal doğum yapan arkadaşlarımdan katater takılmadan epidurali sadece iğne olarak uygulatanlar geçici ağrı azalttığını söylüyorlar. Kendi doktorum ise tamamen karşı fikirli fakat nedenini henüz soramadım. Spinal ise sezeryanda yapılan ve tüm bölgeyi uyuşturup ıkınmayı önleyen bir anesteziymiş. Daha ürkütücü geliyor insana. Doğum yaklaştıkça insanın korkusu artıyor diyorlar bakalım yaşadıkça göreceğiz.
 
     Dediğim gibi anestezi konularında pek de araştırma yapmadım ve bu konuda uzman da değilim ama uygulanış itibariyle çok iyi bir uzman gerektiği kanaatindeyim. Zaman geçiyor şurada 3 ayım kaldı. Sonlarda belirli olacak ne olup biteceği şimdiden hayırlısı olsun yeterki bebişimiz sağlıcakla gelsin diyoruz.

1 yorum:

  1. Rabbim hayırlısını versin inşallah,
    herkes bu konuda yorum yapar illa ki,
    Allah kararlamıştır sizin için en hayırlısını,
    hayırlı ve sağlıklı evlatlar nasip etsin,
    sevgiler...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...