9 Eylül 2014 Salı

Kışa hazırlanırken eksikler tamamlanıyor


Her sene ağustos-eylül kara kara düşünürüm kışa ne atsam diye.

Yazıp çizme alışkanlığım olmayınca da her yaptığım ölçüyü her sene unuturum.

Derken buraya yazayım da bari hem birilerine yarasın hem de seneye bakarım dedim =)

Neler yaptım bir bakalım:

Yarım litrelik kavanozlarda yemeklerde kullanmak üzere rendelenmiş domates püresi:


Malzemeler :10 adet 0,5 lt kavanoz , 7kg armut domates,1 çay bardağı kaya tuzu 

Tarif: Domates rendelenir ve tuz eklenerek kavanozlara konulur. Ağzı sıkıca kapatılarak bulaşık makinasında deterjansız programda 55-65 derecede 1,5 saat kaynatılır(bunun yerine eski usül büyükçe bir tencerede kaynatıp cam kavanoza koyup gene kapaklarını kaynatmak suretiyle kapatabilirsiniz) ve makina bitince 1 gün tersi cevrilip üzerine örtü koyulacak beklenir ve kışın tüketilir.

Acı Biberli Domates Turşusu:

Bunu ikram ettiğim kişiler hep devamını sorar, çok leziz muhakkak tavsiye ederim.


Malzemeler: Yarım kilo acı biber, 2 kilo armut domates, 2,5 çorba kaşığı kaya tuzu, 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 baş sarımsak 

Tarif: Biberler yıkanır ve ince ince kesilir. Domatesler yıkanır ve rendelenir. (Bu işlemlerde eldiven kullanınca eller minimum hasar görüyor) 1 Baş sarımsak soyulur ve ince ince dilimlenir. Domates ve biber aynı kaba alınarak üzerine diğer tüm malzemeler katılır ve iyice harmanlanır. Karışımı 0,5kg olan kavanozlara(bu ölçü için 5 kavanoz yeterli) koyuyoruz ve her bir kavanozda üstten 2 cm boşluk bırakıyoruz. Hazırlananan kavanozlar ağzı açık 1 gece bekletilir gazının çıkması için ve ara ara çöp şiş çubuğu ile karıştırılır. Iyice havası çıkınca üzerlerine 1'er cm kadar zeytinyağı eklenir . Yeni alınan kavanoz kapakları kaynatılarak sıcak sıcak kapaklanır ve 1 günde kavanozlar hareket ettirilmeden ters bekletilir. (Bulaşık makinasında deterjansız 1,5 saat kaynatıp aynı işlem gerçekleştirilebilinir ki bu sene bu şekilde uyguladım ve sonuç mükemmel yani kapaklar tutmuş!) Herhangi bir akma olmadığına emin olunduktan sonra serin bir yere kaldırılır. Bir terslik varsa yakın zamanda tüketilir

Pişirmeye Hazır Barbunya


Malzeme: Barbunya (2,5 kg) 
Tarif: Barbunyayı ayıkla sudan geçirip süz ve tek kullanımlık poşetlere koy hooop cumburlop buzluğa 
Not:Bundan da kolayı da yok=)

Pişirmeye Hazır Taze Fasulye


Malzeme: 1,5 kg taze fasulye 
Tarif: Taze fasulye yıkanır kılçığı varsa ayıklanır ve yemek yapılacak gibi doğranıp kaynamış suda rengi dönene kadar kaynatılır. Kaynayınca suyu süzülür ve soğuduğunda tek kullanımlık buzdolabı poşetlerine konur, havası alınır ve kışın kullanmak üzere hooop cumburlop buzluğa atılır.

Menemen Konservesi


Malzemeler: 1 kilo köy biberi,2 kilo armut domates, 4 adet yarım litrelik kavanoz(8 adet 250gr tek kullanım açısından daha mantıklı) ve tuz

Tarif: Biberler yıkanır ve halka halka kesildikten sonra az ayçiçek yağında sotelenir. Domatesler kabukları soyulduktan sonra küp küp kesilir (Ben soymakla uğraşmamak için diğer rendeledim neticede hepsi midede birleşiyor) Domates az yağda pişirilir. (Çok pişmeyecek) Bu işlemler esnasında sofralık tuzdan göz kararı ilave edebilirsiniz. Domates biberin olduğu kaba alınarak karıştırılır ve yarım litrelik kavanozlara konularak kapağı kapatılır ve bulaşık makinasında deterjansız programda 1,5 saat 55-60 derecede konularak son halini alması sağlanır . Makina bittiğinde sıcak çıkartılan menemen konserveleri ters çevrilerek 1 gün bekletilir ve herhangi bir akma yada tutmama söz konusu değilse serin bir yerde muhafaza edilir. Kışın afiyetle hm hum yenir 

Kornişon Turşusu


Malzemeler: 2 kg kornişon, 500ml elma sirkesi,500ml üzüm sirkesi, sarımsak, 1 avuç kaya tuzu,kuru nıhut

Tarif: Öncelikle kornişon salatalıklar yıkanır temizlenerek kurulacağı cam ve plastik şişelere sıkı sıkı yerleştirilir. Her bir kavanoza ortalama 4-5 ayıklanmış sarımsak katılır. Üzerlerine 15-20 adet kadar nohut ilave edilir.(Nohut turşuyu ekşileştiriyor yani bol nohut bol ekşi)Bir kapta bir avuç tuza elma ve üzüm sirkeleri ilave edilir. Karışım şişelere doldurulmuş kornişonlara ilave edilerek ağzına kadar doldurulur ve kapağı sıkıca kapatılarak güneş görmeyen serin yere konulur. Kışın afiyetle ham hum edilir  Bunun için fotoğrafta görüldüğü üzere 4 adet yarım litrelik ve 1 adet bir litrelik meşrubat şişesi yeterli oldu.

Bütün yapılanlar kış boyu afiyetle yenir. :)

2 yorum:

  1. Bulaşık makinesinde kaynatmak mıııı?
    :)))
    Akıl akıldan üstün:)

    Bamya, fasulye gibi şeyleri pişirip kaldırıyorum ben. Daha bir kolayıma gidiyor;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yeni öğrendim geçen senelerde kaynatıp yapıyordum ama o işlemlerde de elimi yakmıyayım diye on takla atıyordum. Kavanozlarım tutmuş demekki bu yöntem çalışıyor tavsiye ederim :D

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...